Protokół 33/2010
z wyjazdowego posiedzenia Komisji ds. Wsi, Rolnictwa i Ochrony Środowiska Rady Powiatu w Kluczborku w dniu 9 lutego 2010 roku. Przewodniczył Przewodniczący Komisji – Władysław Zawadzki. Lista obecności w załączeniu. Ponadto w posiedzeniu uczestniczyli: 1. Piotr Pośpiech – Starosta Kluczborski, 2. Mieczysław Czapliński – Wicestarosta Powiatu, 3. Tomasz Białaszczyk – Naczelnik Wydziału Rolnictwa, Ochrony Środowiska i Leśnictwa Starostwa Powiatowego w Kluczborku, 4. Ryszard Błaszków – Dyrektor Śląskiej Fabryki Drożdży, 5. Maciej Starek – Osoba odpowiedzialna za gospodarkę ściekową na terenie zakładu, 6. Natalia Zygadło – Osoba odpowiedzialna za produkcję. Porządek posiedzenia: 1.Otwarcie posiedzenia. 2.Przedstawienie Śląskiej Fabryki Drożdży. 3.Zamknięcie posiedzenia. Ad.1 Posiedzenie Komisji w dniu 9 lutego 2010 r. odbyło się w Śląskiej Fabryce Drożdży Ad.2. Głos zabrał Dyrektor Śląskiej Fabryki Drożdży Pan Ryszard Błaszków, który przedstawił Na tym zakończono wyjazdowe posiedzenie Komisji ds. Wsi, Rolnictwa Ochrony Środowiska. Przewodniczący Komisji Władysław Zawadzki Protokołowała Katarzyna Hołdys
Lesaffre Bio-Corporation w Wołczynie. Radny Mariusz Pieńkowski przywitał wszystkich zebranych i przedstawił wzajemnie wszystkich uczestników spotkania .
w skrócie historię zakładu, oraz poinformował, że Grupa Lesaffre Bio-Corporation to producent najwyższej jakości drożdży piekarskich oraz dodatków piekarniczych w kraju. Lesaffre kreuje aktywną politykę wdrażania wyników badań skoncentrowanych na nowych trendach konsumpcyjnych oraz na nowych metodach produkcji. Grupa ma na swoim koncie wiele ważnych poczynań dla rozwoju branży piekarskiej takich jak np.: adaptacja drożdży do nowych procesów wypieku pieczywa, unowocześnienie tradycyjnego zakwasu, rozwój specjalistycznych drożdży do wyrobów cukierniczych, pieczywa porcjowanego, itp. Następnie Pan Dyrektor omówił co zakład obecnie produkuje i na jaką skalę. Jest to głównie produkcja drożdży piekarniczych, polepszaczy, dodatków piekarskich, korektorów młynarskich, drożdży piwowarskich i gorzelniczych. Ponadto Pan Ryszard Błaszków opowiedział o efektach ubocznych produkcji, różnego rodzaju odpadach i ściekach.. Następnie głos zabrał Pan Maciej Starek, który omówił jak zagospodarowywane, oczyszczane i odprowadzane są ścieki. Pan Maciej Starek omówił również uprawy, jakie uprawia zakład na swoich polach (w posiadaniu zakładu jest około 1000 ha). Uprawiana jest kukurydza, rzepak, wierzba energetyczna oraz trawy słoniowe, które następnie są zbierane oraz sprzedawane jako alternatywne źródło energii. Następnie Pani Natalia Zygadło oprowadziła członków Komisji oraz pozostałych gości po części zakładu, omawiając proces produkcji drożdży począwszy od laboratorium po produkt finalny – kostkę drożdży złożoną
w magazynie. W międzyczasie Komisja zapoznała się z zastosowanymi rozwiązaniami technicznymi oraz urządzeniami ochrony np. chłodnie Hamona – służące do schładzania wody biorącej udział w procesie produkcji drożdży, stacją wyparną ścieków, gdzie produkowane są nawozy sztuczna tzw. „vinasa”, członkowie Komisji oraz goście obejrzeli również centralną kotłownię wyposażoną w kotły gazowe i olejowe, oraz pompownię wody
(zakład posiada własne ujęcie wody). Zakład jest w wysokiej mierze skomputeryzowany, bardzo wiele czynności wykonują automaty i roboty. Wszystkie procesy zarówno produkcyjne jak i towarzyszące są w pełni monitorowane . W ostatniej części posiedzenia komisja i zaproszeni goście obejrzeli pakownie drożdży oraz sposób ich składowania. Ponadto uczestnicy posiedzenia zapoznali się z procesem logistycznym zakładu. Na zakończenie Radny Mariusz Pieńkowski podziękował władzom zakładu za miłe przyjęcie
i wyczerpującą prezentację firmy oraz za możliwość udostępnienia zwiedzenia zakładu
i przekazanie bardzo ciekawych wiadomości dotyczących produkcji drożdży na bardzo szeroką skalę.